Friday, August 19, 2016

Ethics Course and Exam August 2016

Assalamualaikum..

Salam Jumaat semua!!Siapa tengok Semi-Final badminton td?Mesti cuak kan??Apa-apa pun, Datuk Lee Chong Wei memang power!!Moga impian Malaysia nak dapat Emas tercapai..

Selasa sampai Khamis aku berkampung dekat KL..Selasa 16 Ogos, lebih kurang pukul 2.30 naik bas pergi TBS..Macam yang aku cakap sebelum ni, bulan ni aku ada Ethics Course & Exam..Ianya WAJIB untuk semua pupillage @ chambering student untuk lepas exam ni sebelum layak bergelar peguam..

Sampai KL dalam pukul 6 petang, then Fad pick up dekat LRT Gombak sambil tunggu Ika balik kerja..Diaorg bawak makan dekat Awe..Kalau nak tau, Awe ni salah satu tempat makan wajib waktu aku belajar dekat UIA dulu..

Aku suka sangat makan Sup daging dia, sambal belacan, telur bungkus..Set yang sedap..Tambah pulak dengan air teh ais Thailand dia tu..Perghhhh..Time menulis ni pulak teringat Kueh Teow Kungfu dia..Extra Joss Anggur dia lagi..Ciss betul..Hahahaha

Nampak penangan Sup Daging Awe tu?Fad ajak bergambo pun tangan tak lepas pegang sudu >_<

Lepas tu, malam lepak aje dekat rumah Ika dengan Fina..Borak-borak pasal kerja masing-masing..Esok pagi, Rabu, sebelum pukul 6 pagi dah bangun ok!!Gigih sungguh..Yela, kalau lambat sampai tak boleh masuk hall ok..

Tunggu LRT pagi-pagi hening dalam pukul 7 pagi, rasa bersyukur lah aku buat chambering dekat Melaka..Lagi 30 minit masuk ofis, baru gerak pi kerja..Kalau buat dekat KL, haruslah aku keluar pagi..Sampai sana, register, then dengar la talk sampai ke petang..

Untuk Ethics Course ada 6 topik..5 je yang examinable..Tajuk Mediation tak masuk exam..Aku rasa paling susah topik Role of Bar tu..sebab dia sangat banyak benda nak baca dalam Manual tu..Walaupun OPEN BOOK TEST, sedarlah kalian, ianya tidak mudah!!

Bagi aku, sebab dari zaman belajar dulu, aku memang jenis yang tulis lambat..So, ethics exam ni pun aku rasa susah..Lepas tu, zaman belajar dulu memanjang je aku tinggal soalan..Bukan Sakinah lah kalau jawab semua soalan..Tak jawab satu soalan, hilang macam tu jela 15 markah aku,  kadang-kadang 7@8 markah..

Ika siap warning aku jangan tinggal soalan..Yela,ethics exam ni, kau tinggal satu soalan kau fail..Kalau tak jawab satu sub question, kau fail..Mau tak cuak..Cuak kotttt!!Aku sampai sakit-sakit tangan nak jawab laju-laju..

Alhamdulillah jawab semua..Tapi soalan Role of Bar yang 20 markah tu aku jawab tak panjang.. :(
Doakan aku lulus ye..Aku harap sangat lulus..Huarghhh..Emo & cuak pulak tiba-tiba teringat apa yang aku jawab semalam..

Lupa nak cakap..Tempat exam ni dekat Straits Building..Dekat kalau kau turun dekat LRT Masjid Jamek..Tapi kena jalan sikit..Aku nak explain susah..Tapi, siapa yang buat chambering KL mesti tau..Kalau ada kawan yang chambering KL masa exam, pergilah sama..Yang pasti, tempat exam ni dekat je dengan Malaysian Bar yang kita semua duk serve borang-borang chambering kita tu.. :D

Lepas dah stress jawab exam, meh lah kita beramai-ramai jalan kaki sikit ke Royal Selangor Club untuk makan tengah hari..Lunch ni untuk yang sit exam kali pertama je..Duduk dekat meja ikut nama..Takde pilih-pilih kawan ye..hahaha

Ni sebahagian batchmates..Tak dapat nak ajak semua bergambar..

Esok Sabtu, tapi turn aku kerja pulak..ha3..Malam ni ingat nak buat notes sikit untuk files yang aku pernah handle..Dengar cite, result lagi 2 minggu keluar..Kalau yang fail, dia faks bagitau result dekat ofis..huarghhhh..Nauzubillah..Yang lulus, dia bagi certificate..Doakan aku please..Ni paksaan tau!!

p/s: Moga Sakinah Zaini lulus ethics exam..Amiinnnnn

No comments:

Post a Comment