Sunday, February 16, 2014

Langkawi: Bajet Tips

Assalamualaikum..

Disebabkan Jumaat, Sabtu dan Ahad aku takde kelas, maka, banyaklah masa untuk aku buat itu-ini..
Pagi Ahad yang hening ni, aku ingat nak siapkan tutorial Company Law yang nak kena submit Jumaat depan..Tapi dah sejam-dua aku belek-belek soalan dengan buku, aku masih konpius..Maka aku buat keputusan ketepikan dulu..Malam nanti baru sambung..Ha3..

Minggu lepas, 6-9 Feb, aku dan 7 orang kawan aku telah bersepakat membawa berkat, cuti-cuti ke Langkawi..Semua orang pelik kenapa kami bercuti di awal semester, bukannya di hujung semester..Otak tak tension lagi dengan pelajaran, duit pun tak masuk lagi..Kenapa kami membuat pilihan sebegitu?Meh aku bagitau jawapannya..

#Hujung sem pack sebab semua amik subjek elective lain-lain..Takut time free pun lain-lain..Plus, kena prepare untuk final exam dan praktikal..
#Tak tau bila lagi harga tiket murah..
# Awal sem tak pack..

Jadi, mari aku share tips yang boleh korang guna pakai untuk travel ke Langkawi.. Secara jujurnya, trip ke Langkawi kitaorg rancang secara serius kurang dari sebulan sebelum nak pergi sebab nak confirmkan siapa yang betul-betul nak join..Ini penting sebab bila dah tau bilangan yang nak join, maka senang korang nak cari tempat penginapan, tempah tiket dengan sewa kereta..

PENGANGKUTAN

Tiket Kapal Terbang
Untuk pergi dan balik Langkawi, kitaorg naik flight Air Asia..Waktu tempah tiket ni, takde promosi, tapi kira time tu murah lah jugak..Pergi balik campur tax bagai, sorang tiket harga RM 143.00..
Untuk lagi murah, korang decide betul-betul bila nak pergi, dan sentiasa update dengan promosi..2 bulan sebelum boleh check..Ada promosi pergi rm 20++..Kena pandai dan rajin update..

Dari airport kitaorg naik van..Sebab 8 orang, senang..Situ banyak kereta sewa, teksi..Kena pandai cari..Naik van, kena sorang rm 5..

Kereta sewa
Kitaorg sewa kereta hanya 2 hari..Sabtu dan Ahad..Kitaorg 8 orang, so decide sewa Grand Livina, dapatlah RM 160..Aku tak tau pasal kereta sewa sebab ni kawan yang handle..Aku just ikut je..Yang penting, kena pandai cari, and pandai nego..
Kereta kitaorg guna untuk pergi cable car, jalan-jalan area Telaga Harbour, Dataran Lang, shopping dekat Haji Ismail, Ram, Idaman Suri, Makam Mahsuri..

Ni no. orang yang kawan aku book kereta sewa:
Bos kereta sewa- 013-3814159

Tips: Survey and call awal before nak pergi untuk tanya harga and nego..

PENGINAPAN

Kitaorg stay dekat cenangresthouse..Aku tak berapa gemar nak cadangkan tempat ni sebab service dari waktu nak booking sampailah waktu kitaorg sampai memang hampeh..Call punya lambat nak angkat, lain yang ko book,lain yang dia bagi..Receptionist takde langsung duduk dekat kaunter tu..Aku pun pelik..

Mula-mula kitaorg dapat homestay, bukan dekat dengan pantai..Kawan-kawan aku memang tak berkenan sebab keadaan rumah yang tak terjaga, seram pun seram..Toilet tak berfungsi, lantai berhabuk bagai..Kalau ada penyapu boleh lah kemaskan..Kitaorg decide pergi balik, mintak tukar..So, dapat lah rumah panjang..Bukan rumah kayu, tapi ala-ala chalet yang panjang..Katil 4, toilet satu..Kitaorg redah je,sumbat 8 orang..Bahagia je semua..ha3..Satu malam RM 60..Kitaorg stay 4 hari 3 malam..Jimat pun jimat, save bajet..

Tips: Cari tempat penginapan area pantai cenang, sebab dekat dengan pantai, banyak kedai makan, souvenir, kedai urut..Jalan kaki je..Ala-ala Jonker Walk dekat Melaka..

SHOPPING

Untuk beli coklat, Haji Ismail Group bagi aku murah untuk kinder bueno sebab 3 paket rm 6.50!!Daim semua tempat sama..RM 14.30 sepeket..Baik beli dekat Haji Ismail Group..Untuk coklat kisses, aku tak jumpa peket besar RM 10..Paling murah RM 12..Dekat RAM ada..Haji Ismail Group yang lama dengan yang baru takde stok waktu aku pergi..Kalau rajin, boleh survey kedai-kedai jual coklat yang kecik-kecik tu sebab kawan aku kata, kadang-kadang, ada yang lagi murah dari Haji Ismail..

Untuk minyak wangi, RAM murah..Macam-macam jenis perfume ada..Idaman Suri, beg murah..Aku nak beli,tapi sebab dah ada, bajet pun tak banyak, tak jadi beli..

RIADAH

Island Hopping
Kitaorg buat Island Hopping dengan Pak Mat, dapat rm 25 satu kepala..Tambah RM 20, bot tu kitaorg je satu geng, tak campur orang lain..Pergi Tasik Dayang Bunting, bagi helang makan, dengan Pulau Beras Basah..

Tasik Dayang Bunting memang sesak bila dah nak tengah hari..Time kitaorg pergi bukan peak hour, tapi still sesak dekat jeti dia sebab foreigners memang degil..Bot diaorg tak sampai lagi, sibuk duk berkerumun dekat jeti..Dengan bot lain yang baru sampai..

Pulau Beras Basah memang cantik, tapi tak mandi sangat sebab kitaorg smpai sana waktu tengah hari, memang panas terik..

Orang kata, nak best pergi Pulau Payar..RM 90..Kitaorg tak pergi..Situ best untuk snorkeling, and tak ramai sangat yang pergi sana sebab tak termasuk dalam pakej island hopping..

Pak Mat - 019-5785087

Tips: Island Hopping buat awal pagi..Kalau tak,mandi lah time panas terik

Kereta kabel
Untuk kereta kabel, aku yang tak gayat pun boleh jadi gayat..Memang tinggi..Berpeluh tangan kaki..Tapi view memang cantik..Harga RM 15 untuk Malaysian with IC..Skybridge tutup, tapi bagi aku, ok dah..Puas lah tengok pemandangan..

Dekat Telaga Harbour, saje je singgah,bergambar dengan kapal-kapal persendirian dekat situ..Air jernih, view pun cantik..Makam Mahsuri aku tak masuk..RM 7 per person..

Total perbelanjaan dekat Langkawi RM 520 termasuk tiket flight, makan, shopping and riadah..

Ok, itu sahaja yang dapat aku kongsikan..Aku malas nak masukkan gambar..Tengok lah kalau rajin aku buat entry lain letak gambar je..

9 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Grand livina tu rm160 utk 2 hari lah ea?

    ReplyDelete
  3. A'ah..Yang penting,cuba tawar-menawar..Kalau pandai cakap,dapat lah murah.. ;)

    ReplyDelete
  4. kalau nak lagi murah datang tengok kat blog ni.Tq

    ReplyDelete
  5. salam. nak tny, pak mat tu local kt sana or dia ada travel agency kt langkawi? dia provide snorkeling ke pulau payar skali x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm..sori baru perasan komen awk..pak mat handle pakej2 nak ke pulau ni..pulau payar sy x pasti..sori..

      Delete
  6. Artilel yang menarik untuk perkhidmatan kereta sewa boleh tempah di website saya,
    kami menawarkan kereta sewa pada harga terbaik Di langkawi

    http://musecar.com

    ReplyDelete
  7. mmg kene plan awal2..direct booking mmg leh jimat byk.. :)

    ReplyDelete
  8. Perkhidmatan pos antarabangsa paling murah!
    Kadar penghantaran paling murah berbanding syarikat penghantaran yang lain. Layari laman web www.viabox.com untuk mengetahui lebih lanjut. Dijamin laju dan selamat. Kepuasan anda adalah keutamaan kami.

    ReplyDelete